Built Year
2011
Status
Completed
Constructed
Client
Boston Redevelopment Authority
Budget
$1.1 million
Size
3 acres
Design Team
Stoss
Thoreau Path is bucolic, though busy, urban parkway for pedestrians in the West End neighborhood in Boston. The project respects and protects the mature canopy of the existing landscape while making careful and much needed improvements to the pathway surface and drainage, and infusing a sense of orientation and identifying to the place.

Akin to the calls for identity, connection, and community participation for City Hall Plaza, the pathway functions as a safe, durable and pleasing surface that creates a unifying ribbon through disparate housing complexes. This ribbon is punctuated with nodes of richly-planed evergreen groundcovers; sculptural custom pre-cast seating elements; additional gathering places and celebrate he history of the transcendentalist poets.

The project is a result of an extensive, interactive public engagement process with neighbors, stakeholders and community members.